Dieta przy zaparciach czyli zmiana nawyków żywieniowych. Częstym problemem osób prowadzących siedzący, mało aktywny tryb życia oraz spożywających wysoko przetworzoną, oczyszczoną żywność są zaparcia. Dotyczą one również osób przechodzących na dietę redukcyjną lub zmieniających swój dotychczasowy sposób żywienia. W tym drugim przypadku, wiążą się one ze zbyt szybkim zwiększeniem ilości błonnika w diecie przy niedostatecznej podaży płynów. Przejściowe problemy z wypróżnianiem mogą pojawić się także podczas podróży, choroby czy w silnie stresujących sytuacjach. Przyczyn powstawania zaparć jest wiele, w dużej mierze są związane z błędami żywieniowymi. Co zrobić gdy pojawi się problem z wypróżnianiem? W jaki sposób można uregulować rytm wypróżnień bez konieczności stosowania środków farmakologicznych? Dlaczego regularne stosowanie środków przeczyszczających jest niebezpieczne? Dowiecie się czytając poniższy artykuł.
Zaparcie jest przedłużonym zaleganiem treści jelitowych w końcowym odcinku przewodu pokarmowego, z czym związane jest zmniejszenie częstości wypróżnień, poniżej dwóch w ciągu tygodnia.
Wysokie spożycie tego składnika jest charakterystyczne dla diety wegetariańskiej, zwłaszcza opartej na produktach nieprzetworzonych. W tej grupie zaparcia pojawiają się najrzadziej. Zalecana ilość błonnika dla osób dorosłych to 25g, ale w przypadku zaparć ilość ta powinna zostać zwiększona do 40, a nawet 50g na dobę. Błonnik w diecie należy zwiększać stopniowo, gdyż zbyt duża ilość tego składnika na raz może powodować wzdęcia i bóle brzucha. Sposób zwiększania błonnika w diecie najlepiej omówić z dietetykiem, który po analizie dotychczasowego sposobu żywienia oraz uwzględnieniu ewentualnych chorób czy dolegliwości dobierze odpowiednią ilość i rodzaj błonnika pokarmowego.
Dieta Przy Zaparciach I Na Zaparcia. Dieta Wysokobłonnikowa
Błonnik pokarmowy jest najbardziej złożonym węglowodanem – pozostałością roślin oporną na działanie enzymów trawiennych człowieka. Występuje w dwóch postaciach jako błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny.
Gdy pojawiają się zaparcia, w diecie należy zwiększyć ilość błonnika, zwłaszcza nierozpuszczalnego (działa szybciej i skuteczniej), a więc wprowadzić do diety takie produkty jak pieczywo razowe, kasze, ryże i makarony z mąki pełnoziarnistej, otręby – zwłaszcza pszenne. Są one najbardziej aktywne w zwiększaniu masy stolca i przyspieszaniu perystaltyki jelit, gdyż wiążą najwięcej wody. Dla przykładu: 100g otrąb wiąże 450g wody, a 100g ziemniaków jedynie 40g.
Każde zwiększenie błonnika w diecie musi iść w parze ze wzrostem ilości wypijanych płynów w ciągu dnia. Tylko wtedy błonnik pokarmowy będzie odpowiednio spełniał swoją funkcję.
Co Jeść Na Zaparcia? Z Jakich Produktów Zrezygnować, A Które Wprowadzić Na Stałe Do Menu?
Pobudzenie pracy jelit środkami farmakologicznymi daje krótkotrwały efekt, dodatkowo regularne stosowanie środków przeczyszczających może rozleniwić pracę jelit, w związku z czym znacznie spada skuteczność wprowadzania zmian żywieniowych.
Prawidłowy styl życia, a więc zbilansowana dieta wysokobłonnikowa, odpowiednie nawodnienie organizmu oraz aktywność fizyczna zapewnią uregulowanie rytmu wypróżnień i będą zapobiegać ich pojawianiu się w przyszłości. Zadbaj o zdrowe nawyki żywieniowe, zmień przyzwyczajenia i dobierz dietę odpowiednią dla Twojego organizmu. Dobry dietetyk podpowie jak powinna wyglądać kuracja odchudzająca i jak powinieneś dobierać składniki do swojego menu oraz w planie żywieniowym każdego dnia. Regularne wizyty u dietetyka ustalą zmiany programu żywieniowego i pomogą dobrać najlepsze składniki dla Twojego organizmu. Dobieraj składniki odżywcze bogate w błonnik pokarmowy.
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na zezwalaj na pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk Akceptuję zgadzasz się na ich wykorzystanie.Za zaparcie, inaczej zwane zatwardzeniem, uważane jest utrudnione lub zbyt rzadkie oddawanie stolca, przy którym występuje też uczucie niepełnego wypróżnienia. Polega ono na zbyt długim zaleganiu treści jelitowej w przewodzie pokarmowym lub problemami z wydalaniem stolca z jelit - staje się on twardszy i bardziej zbity. Za pojawianie się zaparć odpowiada przede wszystkim zła dieta. Jakie zatem posiłki mogą przyczynić się do zatwardzeń i co należy jeść, aby do nich nie dopuścić?
Zaparcia U Dzieci
Problem z zaparciami diagnozuje się, gdy u pacjenta pojawiają się mniej niż trzy pełne wypróżnienia w ciągu tygodnia. Występuje on szczególnie u osób starszych i schorowanych oraz przyjmujących na stałe wiele leków.
Zaparcia mogą być oznaką innych poważnych problemów zdrowotnych. Na perystaltykę jelit mają wpływ bowiem schorzenia neurologiczne oraz choroby takie jak: cukrzyca, niedoczynność tarczycy, endometrioza, hemoroidy, celiakia, alergia na białko mleka krowiego czy zespół jelita drażliwego. Zatwardzenia mogą być również spowodowane działaniami niektórych leków.
Należy jednak pamiętać, że prawie 90 procent zaparć ma podłoże niezwiązane z innymi zaburzeniami zdrowotnymi: po prostu jemy zbyt tłusto i obficie, pijemy mało wody, unikamy warzyw i owoców oraz prowadzimy siedzący tryb życia.
Dieta Na Zaparcia: Co Jeść, A Czego Unikać?
Przede wszystkim na zatwardzenie cierpią osoby odżywiające się produktami wysoko przetworzonymi, a jednocześnie ubogimi w błonnik i pożyteczne suplementy diety, co wpływa u nich na mniejszą objętość stolca. Z kolei za sprawą małej ilości wypijanych płynów kał staje się twardy i trudny do wydalenia.
Poza niezdrowym stylem życia do zaburzeń trawiennych znacznie przyczynia się stres, który powoduje zmiany w połączeniach neuronalnych (kontrolujących funkcjonowanie jelit), i problemy z wypróżnianiem.
Z drugiej strony, przewlekłe zaparcia zmieniają mikroflorę jelit, co może zaburzać chociażby produkcję tryptofanu, z którego tworzy się serotonina – neuroprzekaźnik odpowiedzialny za dobre samopoczucie. Dlatego oprócz właściwej diety gastroenterolodzy przy zaparciach często zalecają zwiększenie aktywności fizycznej i podejmowanie takich praktyk jak: joga, akupunktura, tai chi czy medytacja.
Dieta Bogatoresztkowa, Wysokobłonnikowa
Dieta przeciw zaparciom to przede wszystkim spożywanie produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Najlepiej jeść go 30–40 gram dziennie. W menu pacjenta powinny się znaleźć zarówno pełnoziarniste produkty zbożowe, siemię lniane, jak i 300–400 g świeżych owoców oraz 400 g warzyw. Najlepiej, aby pochodziły one z upraw ekologicznych, ponieważ pestycydy również mogą powodować zaparcia.
Dlaczego błonnik nierozpuszczalny odgrywa tak ważną rolę w redukcji zaparć? Oto odpowiedź: jego części, takie jak celuloza i ligniny, eliminują w przewodzie pokarmowym zalegające resztki.
Zbyt małe spożycie błonnika powoduje zaparcia, stąd istotne jest stosowanie diety bogatoresztkowej, czyli wysokobłonnikowej. Polega ona na włączeniu do menu gruboziarnistych produktów zbożowych z dużą zawartością błonnika, takich jak: płatki owsiane, otręby pszenne, grube kasze (np. kasza gryczana), pieczywo razowe (najlepiej żytnie) oraz zwiększenie spożycia warzyw. Błonnik w dużej ilości występuje też w produktach takich jak: gotowana soczewica, suszone jaja, gotowany szpinak oraz surowe jabłko ze skórką.
Zaparcia, Dieta Na Zaparcia
Istnieje wiele produktów spożywczych, których należy unikać przy leczeniu zaparć. Osoby cierpiące na zatwardzenia powinny ograniczyć bowiem produkty pogarszające pracę jelit. Należą do nich: jedzenie typu fast food czy białe pieczywo. Niekorzystne działania na pracę jelit ma również biały ryż - szczególnie jeśli jest rozgotowany. Nie poleca się także przy zatwardzeniach spożywania białego makaronu, klusek, pierogów, naleśników oraz innych dań mącznych. Zrezygnować należy również z kaszy manny i mąki ziemniaczanej.
Nie wszystkie owoce czy warzywa sprawdzają się w diecie osób cierpiących na zaparcia. Powinni oni wyeliminować ze swojej diety gotowane jabłka, gotowaną marchew oraz ciężkostrawne warzywa strączkowe i kapustne (takie jak brukselka, szparagi, kalafior, brokuły, kapusta włoska).
Niekorzystne działanie, związane z zaparciami, ma też żelatyna, dlatego wszelkie galaretki rybne i mięsne powinny zostać wykluczone z jadłospisu osoby mającej problem z wypróżnieniami, a także powinna ona zrezygnować z wszelkich słodyczy, deserów i ciast, szczególnie z kremem i czekoladą. Należy również powstrzymać się od smażenia potraw w głębokim tłuszczu.
Zaparcia Zdrowie Jelita Trawienie Dieta żołądek
Inne środki ostrożności, które należy zachować w przypadku zaparć to: niespożywanie produktów przetworzonych, zredukowanie ilości czerwonego mięsa oraz unikanie czerwonego wina i mocnej herbaty.
Aby przepływ jedzenia przez jelita był prawidłowy, należy je dobrze nawadniać. Dlatego też powinno się pić co najmniej 1, 5 litra płynu dziennie, najlepiej w postaci wody mineralnej z wysoką zawartością magnezu oraz siarczanów oraz wody z kranu lub źródlanej z miodem albo dodatkiem soli. Pomóc powinna też kuracja sokiem borówkowym.
Na pracę jelit i przewód pokarmowy wpływa też dobrze napój z siemienia lnianego, kompot z suszonych śliwek, a także soki owocowe, które zawierają kwasy organiczne oraz soki warzywne.
Jakie Pokarmy Wspomagają Prawidłową Pracę Jelit?
Dieta na zaparcia powinna być bogata w owoce pod każdą postacią poza gotowanymi jabłkami. Doskonale sprawdzą się: gruszki, maliny, jeżyny, porzeczki, suszone owoce np. suszone śliwki, morele, rodzynki, owoce cytrusowe takie jak pomarańcze, grejpfruty, daktyle i figi.
Szczególnie wskazane są ananasy, papaja i kiwi, których enzymy ułatwiają trawienie. Badania wykazały, że spożywanie dwóch kiwi dziennie przyspiesza perystaltykę jelit i wpływa na większą ilość wypróżnień w ciągu dnia.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies po to żeby wszystko działało. Pozostając na naszej stronie wyrażasz zgodę na zapisywanie ciasteczek na Twoim urządzeniu. Jeśli lubisz ciastka jak my kliknij ZGODA. Więcej dowiedz się w polityce prywatności i cookies.